+36 (30) 555 7766

Az Ikon

HAGYOMÁNY MÁSKÉNT


Csomós András

Göncön nevelkedtem 3 testvéremmel együtt, lelkészcsaládban. Mivel csak fiúk voltunk, mindenkinek ki kellet vennie a részét a házimunkából. Én általában a konyhát választottam. Meghatározó emlék számomra a nagy, közös ünnepi ebédek hangulata: a Karácsony és a Húsvét nekem nagyban meghatározták a gasztro identitásomat. A mai napig vannak olyan ízek, ételek, amiket nem feledek soha. 

Nagy szerencsém volt, hogy vidéken nőhettem föl, mert a csirke falusi volt, a tej házi, a zöldség-gyümölcs a saját kertünkből került ki. Néha-néha eljutottunk édesapámmal pecázni is. Ilyenkor keszeg, kárász sült paprikás lisztben. Ha valamelyik vadász lőtt valamit a faluban, abból is kaptunk kóstolót. A disznótorok hangulata, a saját hurka, kolbász íze a friss ecetes tormával vagy céklával olyan kombó, ami nekem a telet jelenti.

Azt hiszem, már a gimnázium első osztályában eldöntöttem, hogy szakács leszek. Közvetlenül az érettségi után beiratkoztam az Aranybika Vendéglátóipari Szakképző Iskola szakács képzésére. Az iskola elvégzése után sok helyen megfordultam, legkedvesebb emlékeim az Oroszlános Borvendéglőhöz és Írországhoz fűződnek. Aztán jött az Ikon, mint séf-helyettes. Rengeteg munkával, ötlettel és tanulással.

Két év után elcsábítottak Miskolcra, a Dűlőbe, amit szinte az alapoktól én raktam össze, és aminek az eredményeire a mai napig büszke vagyok. Aztán kicsit tanulni, fejlődni akartam. Ezért is örültem, amikor Macsinka János, az egri Macok étterem séfje megkeresett, hogy dolgozzunk együtt. Egy fertályévet dolgoztam ott, mint sous chef. Rengeteget tanultam mind a konyhán, mind konyhafőnöki teendők terén, és emberileg is. És most újra itt, az Ikonban!

Nagy a feladat és nagy a felelősség!
Igyekszem mindenen rajta tartani a szemem, igyekszem a saját képemre formálni a konyhát. Azt adni, amiben én hiteles vagyok. Szerintem szükség van a magyar alapokra, hiszen valljuk be, a vasárnapi ebéd a legtöbbünknél egyenlő a húslevessel. Hiszem, hogy egy rántott húst is olyan gonddal és alázattal kell megcsinálni, mint egy királyrákos paellát vagy egy pho levest. A magyar konyhának adósai vagyunk! Vissza kell adni a becsületét olyan nagyszerű ételeknek, mint a vadas vagy a tökfőzelék. Ám azt sem hagyhatjuk, hogy a nagyvilág ízei és technikái elmenjenek mellettünk. Ma egy éttermi étkezésnek nem elég csak jó vagy kiváló ételt adnia, adni kell valami kis csibészséget, élményt, amiről lehet beszélni napok múlva is. Mi, itt az Ikonban erre törekszünk: többet, jobbat adni.


Én ezt tűztem a zászlómra: 
Csibészség – Alázat - Minőség!

Csibészség az ötletben és a kreativitásban!
Alázat a vendég és az alapanyag felé!
Minőség a nyersanyagban és a készételben!

Csomós András
         séf

Online asztalfoglalás
Foglaljon helyet még ma, hogy megmutathassuk, mit jelent számunkra a kézműves konyhaművészet és a friss alapanyagok tisztelete.
Nyitva tartás, elhelyezkedés
Címünk | 4025 Debrecen, Piac utca 23.
Asztalfoglalás | 36 (30) 555 7766
Nyitva tartás
H-Szo: 11.30 – 23.00; V: zárva

IKON RESTAURANT AND LOUNGE
hírlevél feliratkozás

Közösségi média
IKON RESTAURANT AND LOUNGE
Az Ikon  |  Étlap  |  IKON ebéd  |  Borlap  |  Blog  |  Galéria  |  Kapcsolat