Írta: Gálik Judit

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 pisztráng
  • 6%-os sóoldat (1 L víz, 6 dkg só)
  • 4 szelet füstölt tarja
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 csipet borsikafű
  • 20 dkg gersli
  • 1 dl olivaolaj
  • 1,5 dl fehérbor
  • 2 dl házi tejföl
  • petrezselyemlevél
  • petrezselyemolaj
  • ecetes torma
  • sózott vaj

Ha lehetőségünk van, próbáljunk jó minőségű pisztrángot szerezni. A halakat lepikkelyezzük, kifilézzük, és egy órára 6%-os sóoldatba tesszük. 

Egy pár szelet füstölt tarját, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és csomborral megfőzünk, a főzőlevet megtartjuk, mert a rizottóhoz tökéletes lesz.

Közben a gersliből készítünk rizottót. Olívaolajon apróra vágott hagymát üvegesítünk, ebbe szórjuk a gerslit, jól átforrósítjuk, hogy a ráöntött ropogós fehérbor csak úgy sisteregjen. Aztán ha a bort felitta, szép lassan forró füstölt alaplevet adagolunk, mindig csak egy keveset, amíg meg nem puhul.

A savanyú káposztát megpároljuk és a gerslihez keverjük. Friss házi tejföllel krémesítjük. Ez lesz a köretünk.
A petrezselyemolajhoz, a petrezselyemleveleket forró sós vízben leforrázzuk, jeges vízben frissítjük, majd egy dl naturális (pl. szőlőmag) olajjal szét turmixoljuk, finom szűrőn, vagy gézen átszűrjük. Az ecetes tormához ebből a zöld olajból keverünk.

A halat kivesszük a sóoldatból és leszárítjuk. Serpenyőben olajat hevítünk füstölésig, és a pisztrángfiléket bőrös oldalukkal lefelé ropogósra sütjük. A végén kevés sózott vajat adunk hozzá, ami szépen fog habzani. Ezzel a habzó, pirított vajjal meglocsolgatjuk.
A tányérra egy szelet főtt tarja kerül, erre a tormából teszünk egy kis halmot. A rakott káposztára tesszük a halfilét, így tálaljuk.

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.