+36 (30) 555 7766

Hírmorzsák Blog

Dec
09

Pisztrángfilé kolozsvári rakott káposztával

2012-12-09 20:49 | írta Gálik Judit
Pisztrángfilé kolozsvári rakott káposztával

Hozzávalók 2 személyre:
2 pisztráng
6%-os sóoldat (1 L víz, 6 dkg só)
4 szelet füstölt tarja
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 csipet borsikafű
20 dkg gersli
1 dl olivaolaj
1,5 dl fehérbor
2 dl házi tejföl
petrezselyemlevél
petrezselyemolaj
ecetes torma
sózott vaj



Ha lehetőségünk van, próbáljunk jó minőségű pisztrángot szerezni. A halakat lepikkelyezzük, kifilézzük, és egy órára 6%-os sóoldatba tesszük. 

Egy pár szelet füstölt tarját, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és csomborral megfőzünk, a főzőlevet megtartjuk, mert a rizottóhoz tökéletes lesz.

Közben a gersliből készítünk rizottót. Olívaolajon apróra vágott hagymát üvegesítünk, ebbe szórjuk a gerslit, jól átforrósítjuk, hogy a ráöntött ropogós fehérbor csak úgy sisteregjen. Aztán ha a bort felitta, szép lassan forró füstölt alaplevet adagolunk, mindig csak egy keveset, amíg meg nem puhul.

A savanyú káposztát megpároljuk és a gerslihez keverjük. Friss házi tejföllel krémesítjük. Ez lesz a köretünk.
A petrezselyemolajhoz, a petrezselyemleveleket forró sós vízben leforrázzuk, jeges vízben frissítjük, majd egy dl naturális (pl. szőlőmag) olajjal szét turmixoljuk, finom szűrőn, vagy gézen átszűrjük. Az ecetes tormához ebből a zöld olajból keverünk.

A halat kivesszük a sóoldatból és leszárítjuk. Serpenyőben olajat hevítünk füstölésig, és a pisztrángfiléket bőrös oldalukkal lefelé ropogósra sütjük. A végén kevés sózott vajat adunk hozzá, ami szépen fog habzani. Ezzel a habzó, pirított vajjal meglocsolgatjuk.
A tányérra egy szelet főtt tarja kerül, erre a tormából teszünk egy kis halmot. A rakott káposztára tesszük a halfilét, így tálaljuk.


Címkék: pisztráng | káposzta | recept
Megosztás  |  

Hozzászólások




Ellenőrző kód
IKON RESTAURANT AND LOUNGE
Kezdőlap  |  Az Ikon  |  Étlap  |  Itallap  |  Séfajánlat
Blog  |  Galéria  |  Kapcsolat  |  Oldaltérkép  |  Hírlevelek
hírlevél feliratkozás

Közösségi média
IKON RESTAURANT AND LOUNGE
Az Ikon  |  Étlap  |  IKON ebéd  |  Blog  |  Galéria  |  Kapcsolat