Írta: Gálik Judit

Ez év őszén a Stílusos Vidéki Éttermiségiek Noszvajon gyülekeznek. A gasztromozgalom missziója, hogy az eseményre érkező 12 vendéglátóhely minél szélesebb körben ismertesse meg magát és főztjét a hazai közönséggel. A cél érdekében az Éttermiségiek turné keretén belül járják az országot, amelynek következő állomásaként 2013. szeptember 8-án Noszvajra érkeznek.

Az Eger melletti települést több dolog miatt érdemes felkeresni. Festői a környezet, jó a levegő, a faluban megtekinthető egy barokk kastély, valamint számos barlanglakás. Itt van a legtöbb egy főre eső kemence az országban, amit ezen a hétvégén a Kemencés Napok alkalmából be is üzemelnek a helyiek, és nem utolsósorban itt van a Nomád Hotel és Kemping, az ország talán legbarátságosabb szállodája. A családi kézben lévő hotel olyan, mintha vidéki rokonokhoz érkeznénk: a fogadtatás szívélyes, a koszt házias. A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalom tagjai ezúttal itt, a szálloda óriási kertjében gyülekeznek, hogy egyetlen közös vezérelv mentén főzzenek, és igyekezzenek kedvet csinálni ahhoz, hogy a vendégek az év többi napján is kocsiba üljenek, és vállaljanak némi utazást a jó kosztért, illetve a stílusos vidéki vendéglátásért.

A tematikus hívó szó ezúttal a szabad tűz. Ennek jegyében kell bemutatniuk a séfeknek, mit tudnak nomád körülmények között, nívós konyhai berendezések híján grillen, wokban, tandori kemencében, hagyományos magyar kemencében, illetve egyéb módon előállítani szabad tűzön.

Az esemény talán legnagyobb ajándéka, hogy a résztvevők elmondhatják magukról: egy ültő helyükben végigkóstolták az országot. Mindez ráadásul most bizonyítható is lesz egy játék során. A résztvevők a belépésnél kapnak egy Magyarország-útlevelet, benne pecséthelyekkel, minden pecséthely egy éttermet jelöl. A játék során mind a 12, az eseményen résztvevő étteremnél kóstolni kell valamilyen ételt, ezután jár a pecsét. Aki teljesítette a küldetést, azaz végigette Magyarországot, tehát nincs szabad pecséthely az útlevelében, sorsoláson vesz részt, amely során értékes nyeremények, többek között egy Nomád-élményhétvége talál gazdára.

S hogy melyek a pecsétgyűjtő helyek, illetve a résztvevő éttermek?

Velünk lesz az Anyukám Mondta Encsről, a Chianti Étterem Veszprémből, az Ikon Étterem Debrecenből, a Macok Egerből (az egykori Imola Udvarház), a Kistücsök Étterem Balatonszemesről, a Mandula Étterem és Borbár Villányból, a Manga, Mangalica Gasztroműhely Etyekről, a Nomád Hotel mint házigazda, a Rosinante Étterem Szigetmonostorról, a Viator Apátsági Étterem Pannonhalmáról, a Walter Vendéglő Perbálról. A meglepetésvendég a budapesti Sarki Fűszeres lesz, amely a fővárosban évek óta méltó módon képviseli a vidéki gasztronómiát.

A találkozó nem csak gasztronómiailag lesz érdekes, a Nomád Hotel szeretné meghonosítani Magyarországon a glamping stílust. A kifejezés a glamorous és a camping kifejezés összevonása, és a stílusos kempingezést jelöli. A Nomád Hotel az eseményen kiállít és kipróbálhatóvá tesz néhány olyan sátrat, amely annak módozatait mutatja be, hogyan lehet kényelmesen, hangulatos kiegészítők között kempingezni.

A helyszínen nem csak test és lélek lakik jól. A gyerekek is, akik séfpalántaképzőn vehetnek részt, kipróbálhatják, milyen a tábortűz fölött megsütött pillecukor, alámerülhetnek a tündérbolt kincseiben, valamint a játékvár is számos meglepetést tartogat számukra.

A nap borásza Bolyki Jani lesz a közeli Egerből, aki az alkoholospult mögött remek borait és üdítő személyiségét kínálja. Velünk tartanak Eger vízilabdásai, az ország bajnokcsapata, lesz élő zene, vásári fotós, emellett termelői piac várja mindazokat, akik hazavinnének magukkal egy falatnyi vidéket.

Együttműködő éttermek:

A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról

Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre első „gasztrorandevú”, amely közel hozta egymáshoz a „műértő” közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet. Az összefogás célja, hogy az ínyenc utazók számára új vagy kevéssé ismert kulináris desztinációkat kínáljon és a magyar gasztronómiai palettát színesítő, szívből jövő vendéglátáson alapuló kézműves éttermeket népszerűsítse családias rendezvények keretén belül. A kezdeményezés olyan népszerűnek bizonyult, hogy 2012 szeptemberében a perbáli Walter Vendéglőben ismét összegyűltek az Éttermiségiek, míg a harmadik találkozóra 2013. májusában került sor Villányban, amelynek a Mandula Étterem és Borbár adott otthont. A helyszínen – most is – az ország különböző pontjairól érkező szakácsokkal személyes találkozásra van lehetőség, az eseményen megismerhető a séfek személyes hitvallása is a modern magyar konyháról.

A rendezvény időpontja: 2013. szeptember 8., vasárnap (ugyanekkor, szeptember 7–8. között zajlik Noszvajon a Kemencés Napok rendezvény).

Regisztráció a látogatók számára: belépő nincs, de előzetes e-mail regisztrációra szükség van.
http://www.nomadhotel.hu

Letölthető videók a korábbi eseményekről:
vimeo.com/37786211
vimeo.com/65806019

Folyamatos hírek: www.facebook.com/stilusos és http://ettermiseg.blogspot.hu/

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.