Írta: Gálik Judit

Brokkolikrémleves sajtkrémes pirítóssal

A levesporok gyártói egészen biztosan nem belőlünk fognak meggazdagodni, sőt, még azt sem engedjük meg nekik, hogy a küszöbünket átlépjék – amennyiben nem enni jönnek hozzánk.
Sosem értettük, miért jó a tartósítószerekkel, ízfokozókkal, tömegnövelőszerekkel dúsított leves vagy mártáspor, mikor itt van a szomszédságunkban minden, ami egy könnyű krémelveshez vagy selymes főzelékhez szükséges.
Vegyük például egyik új ételünket, a brokkolikrémlevest sajtkrémes pirítóssal. Bár sokan „fúúj” zöldségként tekintenek a brokkolira, szerintünk az egyik legizgalmasabb és legvagányabb színű alapanyag, amiből levest, pürét, krémet lehet készíteni. Jó néhány vitaminnal és ásványi anyaggal turbózta fel nekünk a természet, és ami még szimpatikusabbá teheti a hölgyek számára: a kisbabák fejlődéséhez elengedhetetlen folsavat is tartalmazza. Üde, smaragdzöld színét blansírozással ejtettük rabul, hogy a fakuló nyárba visszacsempésszünk egy kis tavaszi zsongást.

Abszolút zöld

Forró, lobogó vízbe helyezzük a brokkolirózsákat körülbelül 3 percre, majd egy szűrő segítségével jeges vízbe helyezzük át. Így marad ropogós és vadítóan zöld színű. A technológia elnevezése francia eredetű, előfőzést jelent (blanchir).

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.