Írta: Gálik Judit

Nálunk minden egyes hozzávaló, ami a beszerzés és feldolgozás rendszerén áthalad, a lehető legjobb állapotában, a lehető legnagyobb odaadással és gondossággal készül. Kihasználjuk a szezonalitás adta lehetőségeket, a friss gyümölcsökből előszeretettel készítünk házi szörpöt, lekvárokat, a zöldségekből csatnit és savanyúságot. Steak-ünk körül már nyitás óta legendák keringenek, még a tőlünk távolabb élő ínyencek is útra kelnek, hogy megkóstolhassák. A húst valóban hat hétig érleljük speciális hűtőkamrában, szorosan együttműködve a termelővel, hogy a végeredmény észbontóan puha és szaftos legyen. Ehető virágjaink a séf kertjében teremnek vegyszerhasználat nélkül, hetente érkezik friss házi vaj a piacról, és italválasztékunkat is úgy állítottuk össze, hogy az ismert tételeken túl kézműves termékek is helyet kapjanak.
Hátsó udvarunkon kialakított kis kertünkben mi magunk gondoskodunk friss fűszernövényekről, így kerül kerti ruta, bazsalikom, oregánó, kakukkfű és menta a tányérokra.

Az alapanyagok tisztelete

Bazsalikom

Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig
fehér színű.Származás, illetve levélnagyság alapján hazánkban két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai, amely utóbbi illóolajában a linalool helyett kámfor van. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nem csak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.

Kakukkfű

A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer és gyógynövény összefoglaló neve. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak. Felhasználható: levesekbe, nehezen emészthető ételekbe, ragukba, ecetek ízesítésére.

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.