Írta: Népszabadság

Nagy megtiszteltetés érte a debreceni IKON Éttermet: a Népszabadság TOP 50 legjobb magyar éttermek kiadványának rangsora alapján a vidéki éttermek közül a legjobbnak, az országos sorrendben pedig a 7. legjobbnak bizonyultak.

A vendégek elismerése arra ösztönzi az éttermet, hogy továbbra is elhivatottan képviselje Debrecent és a helyi gasztronómiai értékeket.

Alább olvasható az étteremkritika, mely a kiadványban napvilágot látott.

„Keleti csúcsok

A tavaly nyitott debreceni étterem vállaltan lett a környék első igazi elegáns, kifinomult szervízű helye, ám ezt a pozíciót gyorsan igyekeztek is némileg áthangolni, amikor ebédmenüt, kedvezményes árú debreceni menüt, uzsonnát kezdtek kínálni, hogy a tartózkodóbb vendégeket is becsalogassák az étterembe. Lássuk, milyen pályát futottak egy év alatt.

Ő- mondja az egyik ételről a pincérünk, amitől ugyan kissé összerezzenünk, de legalább biztos szakmai tudással sorolja az alapanyagokat és az elkészítési technikákat. Amíg döntést hozunk, addig a házi készítésű, színezék- és adalékanyag-mentes gyömbérszörp kirobbanóan friss ízét jegyezzük meg, ami jól föl is ébreszti érzékszerveinket. Elropogtatunk egy kis fehér és barna házi kenyeret sós vajjal, majd készen állunk a menüre. Mindennek előtte hajlított nyelű kanálban érkezik még a konyha üdvözlete, medvehagymalevélbe csavart krémsajt, alatta pedig kucsmagombakrém. Tökéletes a bemelegítés, szinte minden íznek van edzője.
Egy házszámmal megyünk odébb a gyömbérszörptől, és máris az előételként választott zöldalmával és zellerrel adott házi füstölésű lazacnál találjuk magunkat.
A savanyított zeller kis tálkában, a zöldalma szeletkékre vágva a csavart lazacokon, a tányérul szolgáló sötétszürke kőlapra még almapüré is domborodik. Édes és savanyú, roppanós és puha váltják egymást. Állagok és ízek izgalmas játéka rögtön az előételnél, erős kezdés- állapítjuk meg.

Liba és torma

A folytatásban új fejezet nyílik, a libaleves házilag töltött raviolival számos meglepetést rejt. Nem áttetsző, hanem sűrű a lé, a pincéri magyarázat szerint a hajdúsági krémsajt, a torma és a redukált alaplé hármasa idézi elő a koncentrált levet. És akkor elkezdjük kettészelni a raviolikat. Az egyikben kacsazúza, a másikban birsalmapüré. Majd megint a zúzásból kóstolunk, amelyet újabb birsalmás követ. Mindez pedig lágyan keveredik a tormás, krémsajtos libalével. Roppanósságot pedig a tányér széléről saját magunk által adagolt tepertőmorzsa ad a fogásnak.
„Kicsi csili van benne, de nem kell megijedni” – ezt ugyan nem nekünk mondták, csak épp elcsípjük a szomszéd asztalnál a pincér jó tanácsát. Talán kevésbé feszes a nyitás körüli időkben tapasztalt elegancia, ami vélhetőleg a véges számú csúcsgasztronómiára vágyó közönségen túli vendégkör megcélzását szolgálja, ahogyan a különböző menük is. Nemcsak elég jó ár-érték arányú ebédmenüvel (3 fogás/2500Ft), hanem a debreceni menüre keresztelt, 4000Ft-ért kapható, választható 3 fogásos kombinációval is a lazább evéseket kedvelőknek kedvez az Ikon.

Körmös pecsenye

A fő irányt pedig leginkább mégiscsak a főételek mutatják, ez esetben a mangalicapecsenyére hárul ez a feladat, segítői pedig a rántott köröm és a medvehagymás nudli. Konkrét tányér határozott ízekkel, nincs mellébeszélés. A pecsenye ropog és omlik egyszerre, a köröm aránytalanul nagy darabban uralja a tányért, több, de kisebb darab plasztikusabban simulna a fogásba. A vajjal készült tavaszi főzelék, a szintén rántott nudli, valamint a többféle hagyma gondoskodik arról, hogy órák után is eszünkbe jusson a fogás, az aromák ugyanis egy darabig hívatlanul is elkísérnek.
A könnyű, lisztmentes máktorta tetején robbanós cukorka hozza a gasztropoént. A madagaszkári vanília nyeles csészében, mellette baracklekvárpöttyök és mandulamorzsa díszítik még a követ. A jól elkészített macchiato szépen keretezi az ebédet.”

Népszabadság AZ 50 LEGJOBB MAGYAR ÉTTEREM 2013

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.