Írta: Gálik Judit

Második állomásához érkezett az Ikon Étterem „Bemutatjuk Debrecen ikonjait” elnevezésű sorozata. A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a város lakóival, illetve a számos idelátogató turistával Debrecen hazai- és nemzetközi szinten is elismert, Debrecen közgyűlése által kitüntetett személyiségeit, akikre a cívisváros méltán büszke. A debreceni közgyűlés hagyományosan április 11-én, a Város Napján tünteti ki mindazon személyeket, közösségeket, akik a város és lakossága érdekében maradandót alkottak, hozzájárulva annak szellemi és anyagi gyarapodásához, nemzetközi hírnevének erősítéséhez. A kitüntetettek a város értékeit különböző területeken gazdagítják, legyen az a zene, a festészet, az irodalom, az orvostudomány, vagy akár a botanika világa. Számos területről hozható példa. Mi bennük a közös? A cívis ember szellemisége, erős akarata és állhatatos munkája. Az IKON Kézműves Étterem ezért megszólítja a Debrecen Város Díszpolgára és Debrecen Város Pro Urbe díja kitüntetésben részesült jeles személyiségeket, beemelve étlapjára kedvenc ételeiket, elkészítve menüsoraikat a helyben kapható alapanyagokhoz igazítva, melyet a díjazott nevével beazonosíthatóan feltüntet az étlapon, illetve munkásságát magyar és angol nyelven közzé teszi a turisztikai fórumokon, honlapokon. A „Bemutatjuk Debrecen ikonjait” elnevezésű sorozat Aradi Csaba ökológussal, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatójával és kedvenc ételeivel (Marhahúsleves velős csonttal, Báránypecsenye Pékné módra, Túrós rétes) indult útjára 2013 áprilisában. A következő ikon, Bosák Nándor püspök, akinek június 15-én püspökké szentelésének (1993. június 15.) 20. és pappá szentelésének (1963. június 13.) 50. évfordulója van.

BOSÁK NÁNDOR

Kisgyermekkorától kezdve, szűnni nem akaró tudásvággyal olvasta a családi könyvtárban fellelhető régi, vallásos folyóiratokat és könyveket. Az egyházról, a szentek és misszionáriusok áldozatos életéről szóló történetek hatására szívvel-lélekkel fordult a hittudomány felé. 1963-ban szentelték pappá, majd miután 1993-ban II. János Pál pápa megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét, annak első püspökévé nevezték ki.
"Püspökké kinevezésemkor a „Törd meg az éhezőknek kenyeredet!” jelmondatot választottam, mert úgy gondolom, ebben a világban az ember - akármilyen is az anyagi helyzete - mindig „éhező”, mert szüksége van az Igazságra.
Én pedig az evangélium által ezt nyújthatom nekik. „Van mit megtörnöm."
2009-ben Debrecen városa díszpolgárrá avatta. BOSÁK NÁNDOR püspök kedvenc ételeként a Spárgaleves lágy tojással, a Tanyasi csirkepaprikás vajas galuskával és az Epres joghurthabot nevezte meg.

IKON Kézműves Étterem

Az IKON étterem alig egy éves fennállásának ellenére már az idén bekerült Magyarország legjobb húsz étterme közé. Szintén nagy sikert aratott a közelmúltban az IKON Kézműves Étterem a debreceni páros alapján elkészített debreceni gulyásos hot dog-gal, amit a Gourmet-n, Magyarország legnagyobb gasztronómiai fesztiválján mutatott be, Budapesten. Ez is jól példázza, hogy hogyan lehet egy városképet a gasztrokultúrán keresztül építeni, erősíteni itthon és külföldön egyaránt.

Bemutatjuk Debrecen IKONJAIT!

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.