Írta: Gálik Judit

Új borlapunk lesz a legjobb bizonyíték arra, hogy novembertől nemcsak konyhánkat, hanem a magyar kézműves borászatokat is szeretnénk a középpontba állítani. Borlapunk francia és közismertebb magyar borai mellett kiemelt helyet kapnak magyar kézműves borászok értékes tételei, melyeket szeretnénk megismertetni és megszerettetni a hozzánk betérő vendégekkel.

Új borlapunk egy hosszú utazás eredménye, melyet Kerekes Sándor WSET szakértő - aki a Debreceni Borozó egyik újságírója is – , és Ember Zoltán sommelier segítségével és iránymutatásával tettünk meg.

Első lépésként több alkalmas boroktatáson vett részt az étterem személyzete , hogy tisztázzunk borászati alapfogalmakat, és kóstoljunk borhibás valamint tökéletes borokat. Hogy ne csak papíron találkozzunk a borfajták és a termőföld fontosságával, rendszeres tanulmányi kirándulást is szervezünk, ahol felszolgálóink beszélhetnek a borásszal, megvizsgálhatják a földet, melyben a szőlőtőkék gyökerei kapaszkodnak, és a helyszínen meg is kóstolhatják a végeredményt.

Az elméleti órák alkalmával megtanultuk jellemezni a borokat, és bíztatást kaptunk arra nézve, ne féljünk véleményt alkotni egy-egy bor illatjegyeiről.

Hogy mi adja meg egy bor stílusát, konkrét borok vizsgálata közben boncolgattuk. Minden esetben vakkóstolást végeztünk.

Borbaráti oktatás

szín: határozottan gránit színű bor, narancsos éllel
illat: mazsola, méz, érett gyümölcs
íz: ugyanazokat a jegyeket hozta, melyet illat alapján éreztünk

ítélet: már nyitásnál belecsúszott a dugó, ami összeszáradt dugóra utal, az állva tartás miatt. Ha ezzel a jelenséggel találkozunk otthon, biztosak lehetünk benne, hogy helytelenül tárolták az üzletben. Sajnos túlmelegedett helyiségben tárolták, aminek okán a dugó kiszáradt, egy intenzív oxidáció ment végbe, aminek következtében az érés felgyorsult. A rossz tárolás sajnos most nem tudta megmutatni, hogy milyen szép ez a bor, de majd legközelebb. Itt hangzott el, hogy van olyan nézet, hogy ha a bort egy napot kinn hagyod a felbontva a levegőn, az legalább két év érleléssel ér fel.

Ételpárosítás: vörös húsokhoz, érlelt sajtokhoz ajánljuk.

Borbaráti oktatás

szín: tiszta , mélyülő aranyszínű, így várhatóan nagy a valószínűsége, hogy idősebb a bor. Textúrája átlátszó, vastag, olajosnak tűnő a magas extrakt tartalomnak köszönhetően.
illat: a vezető aromajegye a méz, majd érzünk benne birsalmasajtot, túlérett licsit és hordós aromákat, valamint diót. Illatjegyei alapján aszúra tippeltünk azonnal, és vártuk, hogy ízében is visszaköszönjenek ezek a jegyek.
Az a jó bor, ami az illatával harmóniában van az íze.
íz: a birsalmasajt ízét megéreztük, de határozottan citrusos ízeket is adott a bor, ami azt jelenti, hogy savtartalma bőséges,amit csak azért nem éreztünk, mert magas cukortartalommal rendelkezik.

Ételpárosítás: önmagában is desszert
Szárazpróba: a kihörpintett bor után a pohárba szagolunk, és ha ugyanolyan gyümölcsös illat marad benne akár még másnap is, akkor a bor jó minőségű.

Borbaráti oktatás

szín: bor tapadása a pohár falán tisztán látható, „könnyezik”amiből arra következtethetünk, hogy glicerin és alkohol tartalma magas. Színe szalmasárga, némi citromos árnyalattal.
illat: a körte és a száraz fű illatát érezzük, ami átmegy gyümölcsös, ánizsos illatba.
íz: illatban sokkal többet ígér, mint ami ízben megjelenik, vékony és közepes lecsengésű bornak érezzük. A bor annak ellenére, hogy nagy tételszámban készül, jó ár-érték arányú.

Ételpárosítás: könnyű, szárnyas ételekhez.

Borbaráti oktatás

szín: halvány citromsárga, friss, üde, zöldes jegyek, nem érzünk hordós aromákat, így nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy reduktív technológiával készített bor csücsül poharunk alján.
illat: herbás, gyümölcsös illat, mégsem tolakodó
íz: citrusos, zöldalmás, és kevés szénsavasságot is érzünk benne

Ételpárosítás: olaszos, mediterrán jellegű ételekhez, rákos, halas ételekhez, lazacsalátához, kagylóhoz ajánljuk.

Miért tálaljuk hidegebben, 10 fok körüli állapotban a reduktív borokat? A savak erőteljesebbnek fognak hatni – ezáltal növeljük a bor frissességét érzetét.

Borbaráti oktatás

szín: szalmasárga, arany reflexekkel
illat: hordós jegyek
íz: ásványos jegyek, erős hozamkorlátozással éri el, hogy több ásványi anyagot szívjon fel, ez régi tőkék lehetnek, amiknek a gyökere már mélyebben van a földben.

Ítélet: érdekes kísérlet, de nem biztos, hogy egy sauvignon-nak ilyen komolynak kell lennie. A sauvignon blanc-tól mit várunk el? Hogy friss, üde, zamatos, aperitif ital legyen, ez azonban nem hordozza a megszokott jegyeket.
Azoknak ajánljuk, akik előszeretettel elmélkednek a bor természetén.

Ételpárosítás: salátákhoz, halakból és fehérhúsú szárnyasokból készített fogásokhoz, zöldség krémleveshez, friss kecskesajthoz ajánljuk.

Borbaráti oktatás
Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.