Írta: Gálik Judit

Hozzávalók 4 személyre:

  • 0,5 kg házi tészta (legjobb, ha tanyasi tojásból magunk gyúrjuk, ha erre nincs lehetőségünk, a piacról szerezzük be)
  • 0,5 kg friss vargánya
  • egy ág kakukkfű
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • pár kanál olaj
  • pár csepp fehérborecet
  • kevés reszelt parmezán (vagy más érlelt sajt)
  • bors
  • friss petrezselyem

A gombákat egy száraz ecsettel a homoktól és földtől alaposan megtisztítjuk, tönkjüket egy késsel lekapargatjuk, utána folyóvízzel (de nem áztatva!) leöblítjük. Megtörölgetjük konyharuhával, majd felszeleteljük. A lehulló darabokból egy fél fej hagymával és egy gerezd fokhagymával alaplevet főzünk. Az alaplevet leszűrjük. A gombaszeleteket forró serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk, közben sós vizet teszünk fel főni a tésztának. A gombáról az olajat leöntjük, kevés alaplevet öntünk rá és rádobjuk a vajat, összerottyantjuk, pár csepp borecettel ízesítjük. A tésztát a sós vízben al dente-ére főzzük, és szűrőkanállal szószba tesszük. Tálaláskor petrezselyemmel és vékonyra gyalult sajttal megszórjuk.

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.