Házi tészta nyári vargányával
Írta: Gálik Judit
Hozzávalók 4 személyre:
- 0,5 kg házi tészta (legjobb, ha tanyasi tojásból magunk gyúrjuk, ha erre nincs lehetőségünk, a piacról szerezzük be)
- 0,5 kg friss vargánya
- egy ág kakukkfű
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- pár kanál olaj
- pár csepp fehérborecet
- kevés reszelt parmezán (vagy más érlelt sajt)
- só
- bors
- friss petrezselyem
A gombákat egy száraz ecsettel a homoktól és földtől alaposan megtisztítjuk, tönkjüket egy késsel lekapargatjuk, utána folyóvízzel (de nem áztatva!) leöblítjük. Megtörölgetjük konyharuhával, majd felszeleteljük. A lehulló darabokból egy fél fej hagymával és egy gerezd fokhagymával alaplevet főzünk. Az alaplevet leszűrjük. A gombaszeleteket forró serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk, közben sós vizet teszünk fel főni a tésztának. A gombáról az olajat leöntjük, kevés alaplevet öntünk rá és rádobjuk a vajat, összerottyantjuk, pár csepp borecettel ízesítjük. A tésztát a sós vízben al dente-ére főzzük, és szűrőkanállal szószba tesszük. Tálaláskor petrezselyemmel és vékonyra gyalult sajttal megszórjuk.