Írta: Gálik Judit

Bizony sok háziasszonynak és műkedvelő konyhatündérnek is leesett az álla, amikor szembesültek azzal, hogy hányféleképpen lehet egy olyan tradicionális ételt, mint a gulyás, elkészíteni. Nem mintha az eredeti nem lenne jó, de mégis fényesen igazolta azt a szervezői szándékot, hogy a hagyomány tisztelete és a kreativitás mennyire innovatív lehet. Mind a nagyközönség, mind a szakma részéről elsöprő többség tetszésnyilvánítása azt jelezte a magyar konyha kultúra szereplőinek, hogy nem csak a fine dining az egyetlen járható út, érdemes a külföldi tapasztalatokat figyelembe véve a nemzeti ételeinket is „leporolni”. Ezért is gyűjtöttünk néhány véleményt stílusosan csokorba, hogy milyen variációk születtek a gulyásra?
Bíró Lajos – Bock Bisztró, Budapest

Érdekesek a gulyásvariációk, mindegyikben volt valami újítás, volt amelyikben nem éreztem, hogy mit akar kihozni, de ez nem baj, a lényeg, hogy egy jópofa dolgokkal színesítettük a rendezvényt. A vidéki éttermek erőteljesebb jelenlétét jó dolognak tartom. Ha van kitartás, jó ételt adnak, és van egy stílus, amit képviselnek, akkor maradandót tudnak alkotni. A vidéki éttermeknek ki kell használni, hogy körbe vannak véve jó minőségű és autentikus alapanyagokkal .
Rosenstein Róbert – Rosenstein Vendéglő, Budapest

Egy véletlenül kezembe került katalógus adta az idei ételeink és a gulyás-variációnk ötletét, amiben megtölthető mini konzervdobozra és tubusra bukkantam. Készítettünk egy ürü húslevest és külön hozzá egy sűrű paprikakrémet tubusban, hogy a régi és klasszikus gulyáskrémre emlékeztesse a vendégeket. A levest kitálaljuk, majd tubusból nyomjuk bele krémet, amivel elkeverve igazi gulyásleves ízt kap.
Mihalik Zoltán üzletvezető - Costes Étterem, Budapest

Szembementünk azzal az előzetes elvárással, amit a vendégek a Costessel kapcsolatban gondolnak, és egy ízig-vérig autentikus gulyáslevest készítettünk bográcsban, amibe két alföldi néni itt szaggatja kézzel a csipetkét. Teljesen hagyományos és a Costestől eltérő, de éppen ettől különleges.
Pauli Zoltán – Mandula Étterem és Bor Bár, Villány

Mi babgulyással készültünk: gidahúst fűszerekkel és saját főzőlevével fellazítva derelyébe töltöttük, mellé babos ízvilágú, sűrű gulyásmártást öntöttünk, megszórtuk stiffolder-ropogóssal és babsalátát tálaltunk hozzá. Borpárja egyértelműen a 2011-es Fekete Járdovány, ami egy ősi Kárpát-medencei fajta.
Pataky Péter – IKON, Debrecen

Debrecen hírességéből, a debreceni párosból indultunk ki, amikor megtudtuk, hogy gulyással kell készülni. Az étteremben is megtalálható debreceni párosunk receptjén kicsit változtattunk, rengeteg házi vajjal készült zsemlébe bújtattuk és meglocsoltuk szaftos gulyás-redukcióval, így értük el a tökéletes gulyásízt, és hogy az első harapásnál elismerően hümmögjenek a vendégek.
Mit ne mondjunk. Hümmögtek is rendesen. Aki fotókat, vagy videót is szeretne erről látni, az bátran keresse fel az IKON facebook oldalát.

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.