Írta: Gálik Judit

2012. december 5-én Kósa Lajos, Debrecen Város polgármestere ebédet adott Václav Klaus, a Cseh Köztársaság elnöke tiszteletére éttermünkben.

Az étterem csapata nagy izgalommal végezte az előkészületeket, hogy minden szinten megfeleljünk a különleges igényeknek, és a vendégek messzi földre is elvigyék jó hírünket.

Az ebédet megelőzően tüzetes átvizsgáláson esett át az étterem, tűzszerészek, biztonsági emberek árasztották el az étterem minden szegletét, még a fényképezőgépemmel sem mehettem be anélkül a hátsó bejárton, hogy ne ellenőrizzék le tömegpusztító hatékonyságát.

VÁCLAV KLAUS kedvence a palócleves

A rendezvény sikeres lebonyolítása után arra voltam kíváncsi, a személyzet milyen élményekkel tér majd haza a nap végén:

Csomós András sous-chef

Rendkívüli élmény volt mindannyiunknak, hogy Václav Klausnak főzhettünk. Már az előkészületek első pillanatától figyelemmel kísérte munkánkat egy élelmiszermérnök, aki ellenőrizte az alapanyagok útját, minőségét, elkészítési periódusait. Annak ellenére, hogy nagy elvárásai voltak irányunkba, sokszor elcsodálkozott azon, számunkra mennyire egyértelmű és megszokott rutin a biztonság és a tisztaság. Elámult azon, hogy mi alapból kesztyűt húzunk, hogy sópácolás előtt felforraljuk a vizet, hogy grammra pontosan mérjük a hozzávalókat, és hogy valóban minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Összességében nem volt sok dolga, a végén elismerő szavakat is kaptunk tőle, miszerint nem gyakran találkozik ilyen profizmussal és precizitással.

Ember Zoltán sommelier

Számomra nagy megtiszteltetés ilyen magas rangú embereket méltó módon kiszolgálni. Magáért beszél, hogy a köztársasági elnök úr és a polgármester úr a felszolgált borokat nemcsak megkóstolták, hanem élvezettel fogyasztották minden egyes kortyát.

Vállai Béla üzletvezető

Már a megrendelés pillanatától izgalmakkal teli készülésben volt részünk, a menü egyeztetése, a körülmények megteremtése, a legapróbb részletek kidolgozása sok energiát igényelt. A menüsor megkomponálásánál fontos szempont volt a magyar ízvilág megteremtése, természetesen saját értelmezésünk alapján. A debreceni Borudvar szakértőjével egyeztettük a borpárosítást, napokig kóstoltuk össze az ételeket borainkkal, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbbet.
Az ebéd alatt mindent megtettünk egy olyan atmoszféra kialakításáért, amiben minden egyes vendég jól érzi magát, kényelmesen át tudja adni magát - a protokoll feszessége ellenére - a gasztronómiai élvezetnek

Kőrösi Zsolt tulajdonos

Václav Klaus mindenki irányába nagyon kedves volt, a vele való találkozás számomra nagy élmény. A visszajelzések szerint elégedett volt az általunk nyújtott szolgáltatással, amikor belépett az étterembe, megjegyezte: „very nice restaurant!”.
A palócleves felszolgálása után azt mondta, hogy „át fogunk járni Magyarországra ilyen levesért". Bízom benne, hogy alkalmunk lesz vendégül látni őt a jövőben is.

VÁCLAV KLAUS kedvence a palócleves

A menüsor:

  • Libamájpástétom házi kaláccsal, sült körtével / Pelle Zsófia cuvée 2010
  • Palócleves tormás tejfölhabbal / Royal Tokaji Furmint 2008
  • Mangalicatrió kakukkfüves burgonyapürével, sült erdei gombákkal / Centurio Cabernet Franc 2011
  • Tokaji aszús borkocsonya friss szőlővel, mandulamorzsával, citromos túrókrémmel / Tokaji Mézes Mály 6 puttonyos aszú 1999
Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.