Miről ismerszik meg a jó séf?

Nem kell megkóstolni valakinek a főztjét ahhoz, hogy eldöntsd jó séf-e. Legalábbis ezt vallja Pataky Péter. Az Ikon kreatív séfje szerint a legjobb szakember elég, ha csak beszél a gasztronómiáról – és máris kiderül mennyire érti a munkáját. Ilyen például Thür Ádám is, akit máris bemutatunk...

Pataky Péternek van egy másik elmélete is. Szerinte egy séf attól jó, hogy három tényező egyszerre munkálkodik benne. Hatnak rá a gyermekkori gasztronómiai élmények a szülőktől, nagyszülőktől, lenyomatot hagynak a tanuló- illetve vándorévek, és befolyásolja az aktuális hely, ahol éppen dolgozik. 


Bemutatkozik az Ikon új séfje

Az Ikon, Debrecen gasztronómiai zászlóshajója pedig épp ilyen szakembert keresett. Olyat, aki méltó utódja lesz Pataky Péternek és aki méltó az „Ikon séfje” címre. A keresés bár sokáig tartott, de Péter véletlen találkozása Ádámmal végül meghozta a sikert.

Thür Ádám tiszteli a szakmát, az alapanyagokat és ugyanazokat az értékeket képviseli, mint elődje Péter.

  • Hatnak rá a gyermekkori gasztonómiai élmények a szülőktől, nagyszülőktől, lenyomatot hagynak a tanuló- illetve vándorévek
  • Thür Ádám tiszteli a szakmát, az alapanyagokat és ugyanazokat az értékeket képviseli, mint elődje Péter.
  • Az Ikon új séfje egy olyan vidéki éttermet álmodott meg, ahol az ételsor magyaros alapokra épül, belecsempészve az Angliában megszerzett tudást, vagy a fine bistro stílust.

Thür Ádám szakmai életútja

Thür Ádám 2005-ben költözött Angliába, ahol a vendéglátásban kezdett dolgozni. Ott a szakmai ranglétra minden egyes fokát bejárta mielőtt Michelin csillagos étterembe került. Egy pubban kapott munkát közben pedig elvégezte a vendéglátó szakiskolát.

A végzettség megszerzése után végigjárta a legjobb yorki éttermeket. Volt szakoktató, séfhelyettes egy Michelin csillagos étteremben, és szintén séf egy yorkshire-i királyi rezidencián. Az Ikonba már a York University executive chefjeként érkezett. Itt olyan magas rangú személyeknek főzött, mint például a jordániai herceg vagy az angol királyi család tagjai.

Az Ikon új étlapja

Az Ikon új étlapja az új séf összeállításában szeptember 5-én debütál. Van rajta olyan kóstolósor is, amiben Thür Ádám megmutatja magát. A 6-7 fogásos kóstolóban felfedezhető Ádám Angliában szerzett tudása, tapasztalata, a szakma iránti alázata, az alapanyagok iránti tisztelete, valamint a lokális értékek és igények, illetve a szezonalitás.

Az étlapon szezonális és helyi alapanyagokból készült különlegességek találhatóak és épp a szezonalitás miatt 6-8 hetente megújul majd.

Az Ikon új séfje egy olyan vidéki éttermet álmodott meg, ahol az ételsor magyaros alapokra épül, belecsempészve az Angliában megszerzett tudást, vagyis a fine bistro stílust. Egyszóval egy igényes, magyar bisztró megvalósítása a cél. Egy olyan helyé, ahol az ételt nem kell magyarázni. Egy helyé, ahol a vendég olyan ételeket ehet, amit ő maga otthon nem tud elkészíteni.

Ami pedig az itt élőket illeti: érdeklődőek, nyitottak és kedvesek – mondja Ádám. Szerinte az Ikon – a város kedvező adottsága és elhelyezkedése miatt – a minőségi és helyi alapanyagok beszerzése tekintetében előnyös helyzetben van, így nem látja akadályát annak hogy az IKON elérje új céljait.

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.