írta Gálik Judit

Nyár van, és végre tobzódunk a szezon roppanós alapanyagaiban, hiszen kibújt a spárga, a piaci standok pedig roskadoznak a zsenge zöldségféléktől. Megragadtuk a fonott kosarunkat, megpakoltuk mogyoróburgonyával, zöldspárgával és friss vargányával, hiszen ami egyszerre terem, az remekül harmonizál a tányéron is. Konyhánkon alapszabály a szezonalitás betartása, hiszen a természet tudja, mikor mit és mivel ehetünk. Nyugodtan bízzuk rá magunkat az otthoni főzések alkalmával is, és élvezzük ki a nyarat az utolsó falatig!

Bőrén sült lazacfilé vajas tavaszi zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db 15-20 dkg-os friss, bőrös lazacfilé
  • 30 dkg zöldspárga
  • 30 dkg mogyoróburgonya (debreceni piacról)
  • egy csomag újhagyma
  • friss petrezselyemzöld
  • 10 dkg vaj (lehetőleg házi a piacról)
  • 1 dl zöldségalaplé
  • fél gerezd fokhagyma

A lazacfilét tengeri sóval alaposan megsózzuk, a mogyoróburgonyát sós vízben megfőzzük, a spárgát 5 dkg vajon, csipet só és csipet cukor kíséretével megpároljuk, ügyelve arra, hogy ropogós maradjon. Ha megpuhult, a karikára vágott újhagymát és a sós vízben főtt burgonyát is hozzádobjuk. Pár csepp citromlével frissítjük. Ha a köret kész, a lazacfilét megtörölgetjük, egy forró serpenyőbe kevés olajat öntünk, és a halat bőrös oldalával lefelé beletesszük. A lángot lejjebb vesszük, és a halat nem mozgatva, 4-5 percet sütjük. Közben figyeljük, hogy a bőrös oldala felől szép lassan világosodik.

Amint a világos rész a hal kétharmadáig ér, rádobjuk a maradék vajat, amivel meglocsolgatjuk.
A köretre kevés alaplevet öntünk, a vajjal krémes szószt alkot, ekkor belekeverjük a friss petrezselymet és tálaljuk.

Ahhoz, hogy első kézből értesülj étlapunk változásairól, szervezett eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre.