Bőrén sült lazacfilé vajas tavaszi zöldségekkel
írta Gálik Judit
Nyár van, és végre tobzódunk a szezon roppanós alapanyagaiban, hiszen kibújt a spárga, a piaci standok pedig roskadoznak a zsenge zöldségféléktől. Megragadtuk a fonott kosarunkat, megpakoltuk mogyoróburgonyával, zöldspárgával és friss vargányával, hiszen ami egyszerre terem, az remekül harmonizál a tányéron is. Konyhánkon alapszabály a szezonalitás betartása, hiszen a természet tudja, mikor mit és mivel ehetünk. Nyugodtan bízzuk rá magunkat az otthoni főzések alkalmával is, és élvezzük ki a nyarat az utolsó falatig!
Bőrén sült lazacfilé vajas tavaszi zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db 15-20 dkg-os friss, bőrös lazacfilé
- 30 dkg zöldspárga
- 30 dkg mogyoróburgonya (debreceni piacról)
- egy csomag újhagyma
- friss petrezselyemzöld
- 10 dkg vaj (lehetőleg házi a piacról)
- 1 dl zöldségalaplé
- fél gerezd fokhagyma
A lazacfilét tengeri sóval alaposan megsózzuk, a mogyoróburgonyát sós vízben megfőzzük, a spárgát 5 dkg vajon, csipet só és csipet cukor kíséretével megpároljuk, ügyelve arra, hogy ropogós maradjon. Ha megpuhult, a karikára vágott újhagymát és a sós vízben főtt burgonyát is hozzádobjuk. Pár csepp citromlével frissítjük. Ha a köret kész, a lazacfilét megtörölgetjük, egy forró serpenyőbe kevés olajat öntünk, és a halat bőrös oldalával lefelé beletesszük. A lángot lejjebb vesszük, és a halat nem mozgatva, 4-5 percet sütjük. Közben figyeljük, hogy a bőrös oldala felől szép lassan világosodik.
Amint a világos rész a hal kétharmadáig ér, rádobjuk a maradék vajat, amivel meglocsolgatjuk.
A köretre kevés alaplevet öntünk, a vajjal krémes szószt alkot, ekkor belekeverjük a friss petrezselymet és tálaljuk.